Så här bygger vi solkraft!
Som alltid när man jobbar med starkström, bygglov och anslutningar till elnätet, så är det en ganska komplex process att bygga en anläggning för solkraft. Men bara för oss som ska bygga den – för dig som beställare är det tvärtom ganska enkelt. Det kan dock vara bra även för dig att känna till ungefär vad som händer när och hur tågordningen ser ut. Här tar vi det från ax till limpa.
1. Beställning
Allt börjar med ett möte mellan dig och våra säljare, där ni – i samband med avtalets signering – bestämmer de sista detaljerna. Sedan, innan något annat händer, ska Swede Energys produktionschef också göra en kvalitetskoll av avtalet, för att säkerställa att vi kan leverera det som utlovas där.
2. Planering och projektering
I de flesta fall när vi ska bygga en solkraftsanläggning så måste vi även ansöka om bygglov, vilket tar ca 3-4 månader. Det är det klart mest tidskrävande momentet i hela processen, men vi tar hand om allt som har med din ansökan att göra och det finns mycket vi kan göra under tiden. Bland annat utser vi en projektledare som lägger upp en projektplan för de kommande 6 månaderna och tar byggprojektet vidare genom dess olika steg.
Projektledaren bokar ett möte med er 3-6 veckor innan byggstart (datumet brukar avgöras av när bygglovet är klart) för att kontrollera att den nu färdiga projektplanen stämmer med era behov och önskemål. Under de påföljande veckorna fortskrider planeringsarbetet – vi bestämmer i detalj hur bygget och elinstallationerna ska genomföras. Och med 1-2 veckor kvar till byggstart ska allt vara spikat, inga fler ändringar får ske därefter.
3. Bygget startas
På dagen när byggstarten sker, kommer vår projektledare och platschef att finnas på plats för att övervaka och ta emot hela teamet som genomför bygget. Att starta bygget tar oftast en arbetsdag i anspråk.
Själva bygget tar sedan allt från 1 till 6 veckor, beroende på hur stor solkraftanläggningen är och hur förutsättningarna för bygget ser ut. Här spelar till exempel takets beskaffenhet stor roll. Om taket måste förstärkas för att på ett säkert sätt kunna bära upp solcellerna, så har det stor betydelse både för tidsåtgången och priset. Det är självklart mycket bra om ni har koll på hur det är ställt med ert tak, så att vi kan ta hänsyn till detta redan i planeringsfasen.
4. Elen installeras
När bygget är avklarad brukar elinstallationen ta ca 1-2 veckor, förutsatt att det går att koppla en solkraftsanläggning till er befintliga elcentral. Om vi måste bygga en helt ny elcentral så kommer det att påverka både priset och tidsramarna ordentligt. Därför är det bra att kontrollera elcentralens kapacitet redan i planeringsstadiet. Det är även bra om du har ordentlig koll på er elförbrukning, så att ni får en solkraftsanläggning med tillräcklig kapacitet.
När elinstallationen är genom krävs det även att vi kontaktar nätägaren – t.ex. Vattenfall – för att få deras godkännande av anläggningen. Här kommer den andra av de två lite längre pauser du kan förvänta dig under projektet, nätägarens väntetid är nämligen ca 2-3 månader.
5. Färdigt!
När så elinstallationen till slut är godkänd, gör Swede Energys produktionsledning en grundlig besiktning av alla delar i anläggningen. Förutsatt att allt är som det ska bör du sedan kunna få underhållsfri solenergi från din anläggning i minst 30 år!
* Vad behöver du ha koll på?
- I vilket skick är ert tak? Hur stor vikt kan det bära? När byggdes det om senast? Om ni har koll så slipper ni överraskningar senare under processen.
- Hur mycket el förbrukar ni? Vilken kapacitet anläggningen bör ha avgörs av hur stort ert behov är.
- I vilket skick är elcentralen och hur stor kapacitet har den? Vad har den t.ex. för säkringar? Överraskningar senare i processen blir alltid dyrare än ändringar som görs på planeringsstadiet.
* Vad är nyckeln till framgång?
- Bra planering! Det gäller att ta höjd i både budgeten och tidplanen för riskerna – som försening av material, leverantörer osv. – då blir blir slutresultatet bäst och slutnotan lägst.
- Kommunicera! Tät kommunikation mellan beställare och projektledare, mellan projektledare och montör, samt mellan projektledare, produktionschef och beställare är alltid bäst.