Hållbar resa från 1988

För 35 år sedan bestämde sig en småländsk kärnkraftspionjär för att hjälpa kommunala energibolag med hållbarhet. Sedan dess har hans bolag vuxit, tagit nya vägar och nått nya höjder – men hållbarhetskompassen och innovationskraften lever kvar.

1988

Småländsk kärnkraftspionjär sår fröet

Vår historia börjar när en av pionjärerna bakom svensk kärnkraft, smålänningen Pär-Eric Lantz, bestämmer sig för att starta teknikkonsultbolag. Visionen är att skapa positiva resultat på den globala balansräkningen – genom vindkraft, vattenkraftverk och kärnkraftsuppgradering. Swede Energy blir under det kommande decenniet banbrytande inom miljöcertifiering av kommunala bolag.

2004

Uppgraderar Sveriges kärnkraft

Swede Energy axlar det förtroendefulla uppdraget att projektleda en av världens största kärnkraftsuppgraderingar, i Sverige.

2008

Engagerar sig i Burundi

Deltagandet under en internationell affärskonferens, med syftet att hjälpa världens fem fattigaste länder, leder till ett mångårigt filantropiskt engagemang i Burundi. Swede Energy möjliggör en energiutveckling som bland annat innefattar projektering och design av landets första privatägda vattenkraftverk.

Media rapporterar när Pär-Eric Lantz besöker Burundi.

2016

Växlar hållbarhetsspår till sol

Solkraften är på frammarsch i Sverige. Med hållbarhet som drivkraft och lång erfarenhet av kraftindustri blir övergången till sol naturlig. Swede Energy bygger sin första solkraftsanläggning i Sverige och redan efter första året landar omsättningen på 10 miljoner.

2019

Köps upp av Soltech Energy

Övergången till solenergi blir en framgångshistoria och omsättningen fortsätter att växa. Koncernen Soltech Energy fångar därför chansen att köpa upp bolaget.

2021

Soltech Energy Solutions bildas

Koncernen Soltech Energy bestämmer sig för att slå ihop bolaget med två av sina andra: Soltech Sales & Support och Merasol. Tillsammans bildar vi Soltech Energy Solutions.

2024

Resan fortsätter – med samma vision

Vårt bolag som började med en småländsk kärnkraftspionjär har i dag utvecklats till marknadsledande inom solenergi och lagring. Men gemenskapen, hållbarhetskompassen och innovationskraften är lika levande hos oss som för 35 år sedan. I dag har vi fem kontor i Sverige med cirka 100 medarbetare som har en avgörande sak gemensamt: drivkraften att skapa en hållbar framtid för nästa generation.