Bärmö Solpark

Vi undersöker möjligheterna för en solpark i Bärmö, Sigtuna kommun.

Vad är en solcellspark?

En solcellspark består av markplacerade solcellspaneler som med hjälp av solens strålar skapar grön el. Och samhället behöver mer grön el, både för att möta det växande elbehovet men även för att minska vårt klimatavtryck för att i slutändan bromsa klimatförändringarna.

Bärmö solpark

Soltech Solpark 12 AB (nedan kallat Soltech eller Bolaget) planerar att uppföra en solpark inom fastigheterna Bärmö 3:29 i Sigtuna kommun. Bolaget är ett dotterbolag till Soltech Energy Solutions 1988 AB.

Soltech har i arbetet med att upprätta 12:6 anmälan och i dialog med närboende anpassat verksamhetsområdet. Samtidigt har man valt att utelämna en del av projektet som låg inom strandskyddat område (Mälaren) och vattenskyddsområde samt anpassat projektet så att den bördigaste marken lämnas för livsmedelsproduktion och avstånd till närboende blir större.

Solparken kan komma att utformas antingen som ett så kallat fast system vilket innebär att panelerna har en fast lutning mot syd, eller med trackers, vilket innebär att panelerna följer och söker optimal vinkel mot solen under hela dagen. Det kan också bli aktuellt med en kombination av systemen. Den ansökta solparken, baserat på fast system, har en effekt på ca 11 MWp. Anläggningen uppskattas kunna producera ca 10 GWh per år, vilket motsvarar hushållsel (exklusive uppvärmning) för ca 2 200 villor eller ett års körning av 4 500 elbilar.

Planerad anläggning medverkar som en del i omställningen till ett mer hållbart samhälle där anläggningen även är i linje med framtidscenarior baserat på förnyelsebar energi och elektrifiering. Enligt Energimyndighetens rapport Scenarier över Sveriges energisystem 2023 ökar elanvändningen från 134 TWh år 2020 till mellan 228 och 349 TWh år 2050. Elproduktion från solkraft förväntas bidra med 9-32 TWh år 2050 i jämförelse med år 2020 då produktionen var ca 1 TWh. Redan till år 2030 behövs ny elproduktion för att möta det ökade elbehovet. Södra Sverige har ett större elbehov än norra Sverige eftersom större delen av elproduktionen sker i norra Sverige och överföringskapaciteten söderut är inte tillräcklig i förhållande till efterfrågan på el.

Varför just i Bärmö?

Platsen är vald utifrån dess goda förutsättning för solenergi och för att det finns en tillgänglig och närliggande elanslutning. En annan viktig faktor vid val av plats är att solparken kan harmonisera med natur- och kulturintressen.

Pågående och fortsatt arbete

Anmälan om samråd enligt 12 kap 6§ miljöbalken skickades in till Länsstyrelsen i Stockholms län den 28 juni 2024. När länsstyrelsen anser att anmälan är komplett kommer länsstyrelsen ta ett beslut om solparken får byggas eller inte. Arbete med övrig nödvändig prövning hanteras vanligtvis även i denna fas, till exempel bygglov för nätstationer.

Vid ett positivt besked är nästa steg i processen detaljprojektering och upphandling.

 

Fakta om projektet

Uppskattad elproduktion:
10 000 000 kWh/år
Yta:
15,6 ha (3,8 ha är ett avverkningsområde)
Fas:
Miljöprövning

Projektinformation

Så här går det till

1

Identifiering & analys samt markavtal

2021/2022. Vi granskar områden i Sverige utifrån solinstrålning, närhet till elinfrastruktur och eventuella natur och kulturintressen.

2

Utredning

2023/2024. Vi går vidare med fördjupade utredningar och om vi bedömer att platsen kan vara lämplig för en solpark, lämnar vi in en 12:6 anmälan om samråd till länsstyrelsen.

3

Miljöprövning (här är vi nu)

2024. Länsstyrelsen beslutar om solparken får byggas på platsen. Vid behov kommer länsstyrelsen att begära in kompletteringar. Arbete med övrig nödvändig prövning hanteras även i denna fas, till exempel bygglov för nätstationer.

4

Detaljprojektering & upphandling

2024/2025. Solparkens detaljutformning påbörjas och optimeras utifrån projektets förhållanden och förutsättningar.

5

Byggnation av solpark

2025/2026. Vi påbörjar byggnation parallellt med nätägarens arbete för att färdigställa nätanslutningen. Vi monterar solpaneler, lägger kablar och bygger nätstationer.

6

Parken genererar grön el

40 år i drift. Efter installationens driftsättning börjar solparken att generera grön el. Parken beräknas producera förnyelsebar energi i området i vart fall 50 år.

Har du funderingar om Bärmö solpark eller vill veta mer om vilket steg vi befinner oss på nu?

Anders Petersson, Markansvarig
anders.petersson@soltechenergy.com
036 330 08 50

Johan Granlöf, Projektledare
johan.granlof@soltechenergy.com